Het Beemsterlied

Het Beemsterlied, in 1937 geïntroduceerd bij het 375 jaar bestaan van de Beemster, is na bijna honderd jaar nog steeds populair. Vaak wordt het gezongen bij bruiloften en feestelijke bijeenkomsten met een Beemster tintje maar ook is er veel vraag naar dit lied tijdens de uitvaart van een Beemsterling.
De ervaring leert dat het heel moeilijk is een goede opname van dit lied te vinden. Daarom heeft Dameskoor Middelwijck het initiatief genomen om het te laten opnemen op CD.

 

De opname

De opname vond plaats op maandagavond 24 april 2017 in de recreatiezaal van Breidablick. De technische man was de heer Felix Croes uit Koedijk (l.) en de pianist is Niek Hartog (r.).  Croes liet het Beemsterlied  meerdere keren zingen voor hij echt tevreden was.
 

Marja

Dirigent Marja Boerke, die natuurlijk de puntjes op de ´i´wilde was zeer kritisch bij het beluisteren van een opname. Na een paar keer was ze echter tevreden.

Ook een koorlid mocht even luisteren en die verklaarde, dat het ´hemels´ klonk. Dat schept verwachtingen.  We zullen nog even moeten wachten totdat de beste versie van de opnames op de CD is gezet. 

 

 

Componist

Het Beemsterlied is gecomponeerd door de Oostenrijkse componist O.J.Weisskopf, over wie niets meer bekend is dan dit ene lied, dat oorspronkelijk de titel kreeg `An die Heimat´. De partituur met persoonlijke opdracht van de componist werd in 1937 ter hand gesteld aan de organisatie van de Beemster Feesten in dat jaar.  
De tekstdichter is de heer B.Sytsma. 

Wie meer over het ontstaan van het Beemsterlied wil weten, kan de volgende link aanklikken

http://www.beemsterbengel.nl/nieuwsarchief/diversnieuwsarchief/beemsterlied/beemsterlied.html